Muistoissamme rautias suomenhevosori Eeli-Eemeli (VH13-018-0647), 156cm, 14.05.2013-07.06.2017
Eeli lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
ERJ-I, YLA2, SLA-II

Palkittu ERJ-I (107,5p.) 28.02.2017
Palkittua YLA2 (84p.) 30.04.2017
Palkittu SLA-II (87p.) 20.05.2017


Eeli: Yleisesti tämä herra on lämminsydäminen ja helposti kiintyvä hevonen. Huonon päivän jälkeen onkin hyvä hakeutua Eelin lähelle niin saa paljon rakkautta ja läheisyyttä. Eeli on myös hyvin perso kaikelle makealle, sokeripala taskussa takaa sen, että saa vähän väliä varoa tätä taskuvarasta. Ori tulee hyvin toimeen muiden hevosten kanssa, se ei jaksa turhaa taistelua ja tyytyy olemaan siinä asemassa mihin se on asetettu. Koirista se ei kauheasti pidä, ne ovatkin ainut asia mikä saa tämän orin tuohtumaan. Erityisesti pienet räksyttävät koirat koettelevat sen hermoja ja silloin kannattaa pitää koirat erillään Eelistä. Orin pystyy hyvin tarhaamaan myös tammojen kanssa, koska se ei sen pahemmin naisseurasta innostu kunhan kenelläkään ei ole kiimaa meneillään.

Hoidossa: Hoitaessa Eeli on hyvin kärsivällinen ja jaksaa odottaa paikoillaan. Kunnon mutakylvyn jälkeen erityisesti voi kiittää onneaan siitä, että Eeli ei pidemmästäkään seisoskeluajasta pitkästy, ori kun tykkää normaalia enemmän mennä kieriskelemään kaikkein likaisimpiin kohtiin. Se katselee kovin kiinnostuneena ihmisten puuhia ja nauttii saadusta huomiosta, eihän kukaan voi koskaan saada liikaa huomiota. Eeli kyllä osaa tarpeen mukaan myös hankkia sitä huomiota esimerkiksi kaatamalla harjakoria, se kyllä keksii keinonsa. Peräpäässä kannattaa pysyä varuillaan sillä se niin kovasti tykkää kun sieltä rapsuttaa, se saattaakin itse ruveta hankaamaan peräänsä hoitajaansa, tällöin pitää tiukasti käskeä Eeli lopettamaan, se ei välttämättä aina tajua että sillä on hieman enemmän voimaa kuin ihmisillä. Kavioiden putsaus sujuu ongelmitta, herra nostaa jalkansa pyydettäessä ja pitää sen ylhäällä ihan omin voimin. Satuloidessa ja suitsiessa ei sen suurempia ongelmia, suitset saattaa olla hieman hankala laittaa kun se tykkää kovasti pitää päätään ihan alhaalla tätä toimintoa suorittaessa.

Ratsuna: Esteillä Eeli pääsee näyttämään omat kykynsä ja sitä ei välttämättä uskoisi samaksi helläsydämiseksi herrasmieheksi. Esteradalla Eelistä löytyy virtaa ja se osaa käyttää kaiken virran keskittymiseen ja hyvään suoritukseen. Vaikka se saattaakin vaikuttaa hieman liian vauhdikkaalta, on sitä helppo hillitä ja se kuuntelee koko ajan ratsastajan apuja ja menee niiden mukaan. Lämmitellessä herralla on usein tapana päästellä pikku ilopukkeja, mutta niissäkin on helppo pysyä mukana. Tiukat käännökset ovat Eelin erityisalaa, ori on liikkeissään aina vetreä eikä kankeudesta ole tietoakaan. Koulupuolellakaan ei ori ole sen hassumpi. Sen kyllä huomaa, ettei mielenkiinto riitä yhtä pitkälle koulupuolella kuin esteillä, mutta sielläkin se yrittää aina parastaan. Väistöt ovat sille hieman hankalia, mutta kunnon treenauksella sekin paranee pikkuhiljaa. Laukannostot sujuvat hyvin myös käynnistä ja laukka pyörii itsekseen ilman, että tarvitsee koko ajan olla kannustamassa eteenpäin. Maastossa Eeli toimii hyvin kärkihevosena ja mielellään se siellä onkin. Sillä on ripeä askel ja se ei kauheasti haluaisi jäädä kenenkään taakse löntystelemään. Eeli on innokas, mutta aina kontrolloitavissa, se ei lähde menemään päättömästi eteenpäin eikä se säiky turhia asioita. Maastoesteet ovat orin mieleen ja se tekeekin jokaisesta pikkuojasta oman maastoesteen, siihen kannattaakin varautua että jokaisen ojan kohdalla on suuri loikka tiedossa.

Kilpailuissa: Koppiin Eeli astelee aina varmoin askelin, kun siellä kopissa sitten ollaan, se alkaakin kuopimaan ja olemaan levoton. Kunhan hetken on komentamassa oria ja auttaa sitä keskittymään heinänsyöntiin, alkaa Eelikin rauhoittumaan. Kilpailupaikalla Eeli tulee usein ryminällä ulos kopista, joten kaikkien pitää olla varuillaan. Aluksi ori on erittäin tarkkaavainen ja hieman hermostunut, pikkuhiljaa sekin kuitenkin rauhoittuu ja pystyy ratsastajan kanssa keskittymään tulevaan suoritukseen. Radalla kaikki sujuu niin kuin kotonakin, Eeli keskittyy tehtäväänsä ja kuuntelee ratsastajan apuja.

© Huttis

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Eetu Veeti ILO VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II, YLA2, ERJ-I
sph, vkk, 146cm
ii. Suvannon Veroton Ch, ERJ-III
sph, vkk, 147cm
iii. Unen Ajatus
sph, vkk, 146cm
iie. Kainostelija SLA-II, YLA2
sph, trt, 145cm
ie. Koistilan Riidatar VIR MVA Ch, KTK-I, ERJ-I
sph, prt, 145cm
iei. Riimanni VIR MVA Ch, KTK-II, ERL-II
sph, prt, 141cm
iee. Hairahdus
sph, vrt, 148cm
e. Rajattoman Merriina ERJ-I, SLA-II, YLA2
sh, rt, 157cm
ei. Nefertarin Merlin VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-I, ERJ-I
sh, tprt, 159cm
eii. Nefertarin Taika-Agressio VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, SLA-I
sh, prt, 158cm
eie. Himputtina ERJ-I, ERL-III, SLA-II, YLA2
sh, m, 149cm
ee. Milkan Seiloriina ERJ-II, ERL-III, YLA3
sh, trt, 154cm
eei. Jätkänpätkä SLA-II, YLA3, ERJ-III
sh, rt, 158cm
eee. Suoriainen YLA2, ERJ-III
sh, rt, 154cm

sukuselvitys

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
05.01.15 - o. Suokujan Viljo - Moon Valeria - Suokuja
15.03.15 - t. Moon Vesjhelmi - Moon Vesjsiipi - Riella
01.05.16 - t. Tuulenpesän Torpantyttö - Tuulenpesän Valotar - Tuulenpesä
12.07.16 - t. Sadun Faline - Viehättävän Unikko - Beeko

Valmennukset/päiväkirja

27.05.2015 estevalmennus, valmentajana Otterley
Eeli vaikutti oikein positiiviselta ja innokkaalta orilta, kun Huttis lämmitteli sitä kentällä ennen valmennuksen alkua. Ori liikkui reippaasti eteenpäin korvat tötteröllä ja odotti selvästi valmennuksen alkamista, sillä se oli huomannut kentälle pystytetyt esteet. Hetken ravailun jälkeen Huttis nosti Eelin kanssa laukan ja saikin hetken työskennellä, että sai innoissaan pukittelevan Eelin kunnolla kuulolle. Huttis oli kuitenkin selvästi tottunut orin käytökseen sillä pikkupukit eivät saaneet ratsastajaa hätkähtämään.
Tänään tarkoituksena oli treenata aikaratsastusta melko yksinkertaisella tehtävällä, sillä Eelin perustekniikka oli erittäin hyvin hallussa. Niinpä olin pystyttänyt kentälle vain kaksi pystyestettä joista toinen oli kentän pitkällä sivulla ja toinen keskihalkaisijalla lähellä kentän päätyä. Tältä keskihalkaisijalla olevalta esteeltä oli tarkoitus ratsastaa mahdollisimman nopea kaarre ja hypätä sitten pitkällä sivulla oleva este. Aluksi kuitenkin verryttelyesteenä hypättiin vain pitkällä sivulla olevaa pystyä pari kertaa molempiin suuntiin.
Kun aloitimme tehtävän, pyysin Huttista hyppäämään esteet siten kuin parhaalta tuntui. Tämän jälkeen aloimme tiukentamaan kaarretta vähän kerrallaan ja kokeilemaan millaista laukkaa Eelin kanssa uskalsi ratsastaa. Tärkeää oli pitää ori koko ajan tuntumalla, mutta antaa sen kuitenkin edetä niin rennosti kuin mahdollista ennen seuraavaa estettä. Tärkeää oli myös asettaa ja suunnata seuraavalle esteelle heti ensimmäisen hypyn jälkeen, mutta kuitenkin tehdä se niin, että hevosella oli mahdollisuus tasapainoiseen alastuloon. Vaikka Eeli olikin innoissaan, sai Huttis hallittua orin hyvin ja suoritus nopeutui huomattavasti, kun ratsukko uskalsi vain koetella rajojaan.

04.08.2015 estevalmennus, valmentajana Mettalise
Jee suomivoimaa! Milloinkohan viimeksi olin valmentanut suomenhevosta? Tässä herrassa oli selvästi elastisuutta kun Huttis sitä verrytteli kentällä. Tänään otettiin paljon kaarevia teitä ja treenattiin jo esteen päällä kääntämistä. Olin muutamissa kisoissa herran nähnyt ja tiesin, että nämä eivät välttämättä sille tuottaisi vaikeuksia. Aloitettiin ihan muutamalla vähän korkeammalla ristikolla. Pääty-ympyrällä oli yksi este ja kokorataleikkaan alkupäässä oli tien suuntaisesti yksi ja sen suhteutetun toinen este oli pituushalkaisijalla, joten kaarevaa tietä luvassa. Aloitettiin pääty-ympyrällä, jossa haettiin sopivaa laukkaa, aina saman verran askelia ennen kun hypättiin taas este. Eelin laukka oli hyvin matkaavoittava, joten neuvoin Huttista pitämään saman rytmin ja keskittymään, että tie olisi kokoajan sama. Kävin nostamassa estettä aina sopivissa väleissä. "Muista asettaa kokoajan ja näyttää hevoselle mihin suuntaan jatketaan esteen jälkeen", muistuttelin vaikka hyvin Huttis käänsikin Eeliä. Pyysin vaihtamaan suunnan ja vasempaan kierrokseen olikin hieman hankalempaa. "Ulko-ohja kunnolla tuntumalla, niin tasapainottaa", neuvoin ja taas lähti ratsukolla sujumaan. Harjoiteltiin vielä kaarevaa reittiä ensin niin, että tultiin kokorataleikkaalla oleva este ensin. "Muista kääntää jo seuraavalle esteen päällä", selitin ja hieman oli ongelmia askelien sovittamisessa. "Koita tässäkin saada aina sama määrä laukkaa suhteutetulle välille", pyysin ja kun Huttis löysi sopivan reitin ja kääntämisen, niin alkoi homma sujua. Sama toiseen suuntaan ja sitten yhdistettiin tehtävät. Ensin pääty-ympyrä sitten kaareva reitti ja lopuksi vielä pitkä tie pääty-ympyrä tehtävälle. Eeli toimi hyvin ja kääntyi hienosti. Lopuksi esteet olivat hevosen maksimissa, eikä sekään näyttänyt tuottavan mitään ongelmia. Hyvä ponnistusvoima tällä hevosella kyllä on ja samalla vielä kääntyykin!

Kilpailukalenteri

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
13.08.13 - Marike - 110cm - ERJ - 7/50
29.08.13 - Moana part breds - 110cm - ERJ - 6/40
30.08.13 - Moana part breds - 110cm - ERJ - 5/40
17.09.13 - WB Riders - 110cm - ERJ - 1/40
18.09.13 - WB Riders - 110cm - ERJ - 1/40
27.09.13 - Muiston Suomenhevoset - 110cm - ERJ - 4/40
29.09.13 - Muiston Suomenhevoset - 110cm - ERJ - 3/40
01.10.13 - Huvitutti - 110cm - ERJ - 1/40
01.10.13 - Huvitutti - 110cm - ERJ - 2/40
05.10.13 - Huvitutti - 110cm - ERJ - 3/40
06.10.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 1/40
07.10.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 3/40
08.10.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 1/40
08.10.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 3/40
14.10.13 - Privas Park - 100cm - ERJ - 5/50
16.10.13 - Silence Ponies - 100cm - ERJ - 7/50
17.10.13 - Silence Ponies - 110cm - ERJ - 6/50
18.10.13 - Silence Ponies - 110cm - ERJ - 5/50
19.10.13 - Carbon Sporthorses - 90cm - ERJ - 1/40
20.10.13 - Silence Ponies - 100cm - ERJ - 7/50
22.10.13 - Privas Park - 110cm - ERJ - 4/50
22.10.13 - Silence Ponies - 100cm - ERJ - 6/50
22.10.13 - Silence Ponies - 110cm - ERJ - 2/50
22.10.13 - Solo - 110cm - ERJ - 3/30
24.10.13 - Joogin Suomalaiset - 110cm - ERJ - 4/30
26.10.13 - Moana part breds - 110cm - ERJ - 2/40
27.10.13 - Diega Ponies - 100cm - ERJ - 1/40
28.10.13 - Carbon Sporthorses - 90cm - ERJ - 1/40
30.10.13 - Diega Ponies - 100cm - ERJ - 1/40
24.11.13 - Cresendo - 100cm - ERJ - 2/50
24.11.13 - Cresendo - 110cm - ERJ - 3/50
25.11.13 - Cresendo - 110cm - ERJ - 4/50
26.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 5/30
26.11.13 - Satulinna - 110cm - ERJ - 7/50
27.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 4/30
27.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 2/30
28.11.13 - Cresendo - 100cm - ERJ - 1/50
28.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 4/30
29.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 3/30
29.11.13 - Cresendo - 110cm - ERJ - 5/50
30.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 5/30
30.11.13 - Satulinna - 110cm - ERJ - 3/50
02.12.13 - LAC - 110cm - ERJ - 4/40
08.12.13 - Riiviöt - 110cm - ERJ - 3/50
08.12.13 - Roscoff - 110cm - ERJ - 6/40
09.12.13 - Roscoff - 110cm - ERJ - 1/40
10.12.13 - Roscoff - 110cm - ERJ - 3/40
14.12.13 - Riiviöt - 110cm - ERJ - 6/50
15.12.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 5/30
20.12.13 - Cresendo - 100cm - ERJ - 4/50
21.12.13 - Cresendo - 100cm - ERJ - 7/50
23.12.13 - Cresendo - 90cm - ERJ - 2/50
28.02.15 - Silverlode - 110cm (ERJ-cup) - ERJ - 8/254
31.10.15 - Ginger - 110cm (ERJ-cup) - ERJ - 12/230
30.12.15 - KK Bailador - 100cm (ERJ-cup) - ERJ - 2/183